Cloud Computing από τη Cyta

Σύμφωνα με την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια, η λέξη «προφήτης» χρησιμοποιείται σήμερα για να χαρακτηρίσει κάποιον που προβλέπει το μέλλον. Όλες σχεδόν οι επιστήμες έχουν ασχοληθεί με το θέμα της πρόβλεψης του μέλλοντος και πολλοί είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν μοντέλα τα οποία δεχόμενα τις σωστές παραμέτρους θα μπορέσουν να μαντέψουν το αύριο. Μαθηματικά, φυσική, χημεία, μηχανική, ιατρική, οικονομικά, πληροφορική έχουν δοκιμάσει να βρουν τη μαγική φόρμουλα. Μια πρακτική για την ανακάλυψη της τέλειας προφητείας βασίζεται στην εμπειρία είτε για κάτι που έχει γίνει σε άλλο χρόνο είτε για κάτι που γίνεται σε άλλο χώρο. Σήμερα, η μαζική ελεύθερη μετακίνηση της γνώσης, των ιδεών και των πεποιθήσεων στον ανοικτό ανεπτυγμένο κόσμο προσφέρουν μεγαλύτερες πιθανότητες ορθής πρόβλεψης του μέλλοντος. Υπάρχουν μάλιστα τομείς για τους οποίους οι προβλέψεις μπορεί να θεωρηθούν «εύκολες» και «σίγουρες». Ένας τέτοιος τομέας είναι και ο τομέας της Τεχνολογίας Πληροφορικής. Η ευκολία στην πρόβλεψη βασίζεται στην τάση η οποία φαίνεται να υπάρχει με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μαζική αποδοχή μιας νέας τεχνολογίας στο χώρο της Πληροφορικής ξεκινά από τη Βόρεια Αμερική και μετά από κάποιο σχετικά μικρό χρονικό διάστημα καταλαμβάνει την Ηπειρωτική Ευρώπη. Με την πάροδο κάποιου επιπρόσθετου χρόνου έρχεται τελικά και στην Κύπρο. Αυτή η τάση έχει επαληθευθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και φαίνεται να έχει μεγάλες πιθανότητες να συνεχίζει να αποτελεί ένα πρακτικό μοντέλο πρόβλεψης. Με βάση την τάση αυτή, μπορούμε αβίαστα να αποκαλεστούμε προφήτες και να μιλήσουμε για την επερχόμενη μαζική αποδοχή του Cloud Computing από την Κυπριακή επιχειρηματική αγορά.

Ο όρος Cloud Computing χρησιμοποιείται για να περιγράψει την προσφορά μέσω του διαδικτύου, είτε λογισμικών εφαρμογών, είτε υπολογιστικής υποδομής υπό μορφή υπηρεσίας.

Παραδοσιακά, η χρήση κάποιας επιχειρηματικής λογισμικής εφαρμογής επιφέρει στην επιχείρηση ένα σημαντικό κόστος τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο. Το παραδοσιακό μοντέλο αγοράς επιχειρηματικού λογισμικού απαιτεί (α) την αγορά εξοπλισμού υποδομής (εξυπηρετητές, αποθηκευτικοί χώροι, λειτουργικά συστήματα, βάσεις δεδομένων, κλπ), (β) την αγορά αδειών χρήσης του επιχειρηματικού λογισμικού, (γ) την αγορά υπηρεσιών εγκατάστασης της υποδομής και του λογισμικού και (δ) την αγορά υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης και αναβάθμισης της λύσης. Ακόμη ένα άλλο σοβαρό μειονέκτημα του παραδοσιακού μοντέλου αγοράς αποτελεί το γεγονός ότι το μοντέλο αυτό δεν προσφέρει καμιά ευελιξία στην επιχείρηση. Αν, για παράδειγμα, στο μέλλον μειωθούν οι ανάγκες της επιχείρησης σε σχέση με τα συστήματα πληροφορικής, τότε η επιχείρηση δεν μπορεί να περιορίσει τα έξοδά της μια και το σύστημα χρειάζεται να συνεχίσει να λειτουργεί. Ακόμη ένα σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η ζωή της λύσης είναι σχετικά μικρή, αναγκάζοντας έτσι την επιχείρηση να επανεπενδύει συνεχώς σε υποδομή και άδειες χρήσης.

Το μοντέλο του Cloud Computing προσπαθεί να απαλείψει τα πιο πάνω μειονεκτήματα. Με το μοντέλο του Cloud Computing, ο πελάτης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να προαγοράσει άδειες χρήσης, ούτε να αγοράσει εξοπλισμό υποδομής, αλλά ούτε να αγοράσει υπηρεσίες εγκατάστασης, λειτουργίας, συντήρησης και αναβάθμισης της λύσης. Η πρόσβαση σε λογισμικό μετατρέπεται από μοντέλο αγοράς προϊόντος σε μοντέλο «ενοικίασης» ή υπηρεσίας. Τα μόνα που χρειάζεται μια επιχείρηση για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει μια επιχειρηματική λογισμική εφαρμογή Cloud, είναι μια καλή διαδικτυακή σύνδεση και μια συμφωνία παροχής του λογισμικού με κάποιο πάροχο υπηρεσιών Cloud. Η πρόσβαση στη λύση γίνεται άμεσα και η πληρωμή γίνεται με βάση τη χρήση της υπηρεσίας επιτρέποντας έτσι στην επιχείρηση να διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά της με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.

Οι υπηρεσίες Cloud γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές τη δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδότησης αναγκάζει τις επιχειρήσεις να μείνουν μακριά από έργα πληροφορικής μειώνοντας έτσι τα επίπεδα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητάς τους. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή προσφέρεται από τη χρήση του μοντέλου του Cloud Computing.

Η Cyta δραστηριοποιείται στο χώρο του Cloud Computing σαν πάροχος υπηρεσιών Cloud με παροχή λογισμικών Συστημάτων Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας και Συνεργασίας, Συστημάτων Διαχείρισης Σχέσεων με Πελάτες, Συστημάτων Διαχείρισης Στόλων Οχημάτων, Συστημάτων Διαχείρισης Εγκαταστάσεων, Συστημάτων Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, Συστημάτων Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πόρων, Συστημάτων Λογιστικής, Συστημάτων Διαχείρισης Αποθεμάτων και άλλων. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές Cloud της Cyta για εύκολη, ασφαλή, αξιόπιστη και οικονομικά συμφέρουσα πρόσβαση σε επιχειρηματικές λογισμικές εφαρμογές επιτρέποντας στην επιχείρηση να επιβιώσει και να αναπτυχθεί στο δύσκολο σημερινό περιβάλλον.

Πάμπος Παπαχαραλάμπους
Προϊστάμενος Υπηρεσιών Cloud, Cyta
cloud.cyta.com.cy

Έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 05.12.2013
Έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αλήθεια στις 05.01.2014